Články


Bavorská kuchyně

2011-03-02 Přečteno: 1 897x

Bavorská kuchyně nepůsobí na první pohled střídmě a samotní Bavoráci pak rozhodně holdují dobrému jídlu. Na druhý pohled však lze spatřit rozdíl mezi českým přístupem ke stravování a tím jejich.  Za zásadní považuji skutečnost, že v Čechách jsme si navykli na často nekvalitní potraviny a především pak konzumaci příliš objemných příloh. Zatímco v německé Normě si koupíte i bio citrony, u nás je ve venkovském obchodě rozhodně neseženete. A to nehovořím  o zelenině. Pórek z Netta tak voněl, že by ho našinec málem snědl i syrový. Navíc poprvé v životě jsem se dostala k žampiónům první třídy. A mohla bych pokračovat. Ovšem řekla bych, že naši jižní sousedé prostě jen chápou nutnost zaplatit za kvalitní suroviny. Tato myšlenková vlna k nám ještě úplně nedorazila. Navíc zatímco v Čechách se na bývalých statcích spíše chalupaří, v Bavorsku hospodaří. Pro místní obyvatele není proto problémem nakupovat lokální produkty. Čímž vzkvétá i samotný region. 

Co určitě v Bavorsku ochutnat

Pochopitelně turista se spoléhá na výběr jídel nabízených v restauracích a proto nevidí přímo do domácí kuchyně. Přesto i tak se seznámí s favority místní provenience. Polévka „mit Leberknödel“ se stala mým oblíbencem. Kdo by však v ní spatřoval naši polévku s játrovými knedlíčky, dost by se mýlil. Silnému vývaru vévodí obrovský knedlík o průměru vejce. Samozřejmě tu nabízejí i klasickou nudlovku. Hlaví jídla už působí méně známě, resp. Němci obecně milují specifické chuťové kombinace. Takže k dušené rybě s koprovou omáčkou servírují máslem hojně omaštěnou rýží.

Obecně vzato porce masa jsou v Bavorsku obrovské, ale k nim třeba dostanete pouze jeden knedlík, či dvě brambory. Salát se naopak přikusuje téměř ke všemu. Často si hosté mohou nabrat v salátovém bufetu co hrdlo ráčí. V jídelním lístku často narazíte rovněž na „Schweine Haxen“. Pokud si to objednáte, nepřinesou žádný vepřový plátek, nýbrž prasečí nohu přes celý talíř. Masíčko se rozplývá na jazyku.

Jakožto nedobrovolný nekonzument brambor s bavorskou kuchyní bojuji, protože rýže se tu netěší tak veliké oblibě. Bavoráci milují „hausgemachte Nudeln“, nebo „Spätzle“. Knedlíky připravují také z brambor, v menu se uvádí jako „Knödel“. „Semmelknödel je naopak z mouky. Ačkoliv jiného tvaru a chuti než u nás.

Zvláštní kapitolu tvoří uzeniny. Z českých mi bývá těžko. V Bavorsku jsem ochutnala „Weißwurst“ i „Currywurst“ a můj žaludek neprotestoval, ba naopak si lebedil. „Currywurst“ se tu však podává s hranolkami a rajčatovou omáčkou. Což ochutnal můj partner a pochválil tuto neobvyklou kombinaci. Ačkoliv z počátku hleděl na obsah talíře s mírnou nedůvěrou.

Na dietu zapomeňte

Za hřích stojí i preclíky, dortíky, štrúdl a především pokrm s tajemným názvem „Dampfnudeln“. Přestože název evokuje nudle, jedná o světlé kynuté buchty bez náplně, které se rozplývají na jazyku. Zásadně se jí teplé s vanilkovým přelivem, nebo cukrem, skořicí a kompotem. Přelévají se horkým máslem. Rozhodně se s ním nešetří, jako ostatně s ničím. Zažívací trakt to zvládne bez úhony. O „Dampfnudeln“ se mi bude asi ještě dlouho zdát.

V tomto okamžiku by asi ohrnula nos většina českých žen, které drží, nebo se trápí dietami. V Bavorsku se slovo dieta očividně příliš nenosí. Lidé si dopřávají dobré jídlo, pití a také se rádi baví. A je to na nich znát, vypadají spokojeně a podle toho se pak i k sobě chovají.

Kéž by to šlo přenést i do Čech.

 

 Autor: Martina Bittnerová

 Zdroj fotografie: gourmandise.wordpress.com

Diskuze o článku Nové téma


Foto galerie


Články